Från Konstsällskapet Våga Se
Podcast
I själva verket
I det senaste avsnittet av podcasten I själva verket ligger det fokus på Lars Vilks (1946-2021). Utgångspunkten är konstkritikern Mårten Arndtzéns bok Sveket mot Lars Vilks och avsnittet utforskar bland annat den politiska korrektheten i konstvärlden och Vilks verk.
Boktips
Pontus Hultén: Den moderna konstens anförare
En biografi av Claes Britton
Pontus Hultén (1924-2006) blev känd under sin tid som museichef på Moderna Museet och var en av nittonhundratalets mest banbrytande curatorer och museichef. Han anses varit en förkämpe för den moderna konsten och Claes Britton har nu skrivit den första heltäckande biografin om Hultén.
Luleå
Luleåbiennalen 2022
15 oktober - 15 januari 2023
Luleåbiennalen är Skandinaviens äldsta konstbiennal (den startade 1992) och drivs och anordnas av Konstfrämjandet sedan 2018. I år utvidgar biennalen sina vyer och inkluderar för första gången både samtidskonst och hantverk. Luleåbiennalen 2022 - Hantverk och Konst drar igång den 15 oktober och tar plats i Luleå och ett antal andra platser runt om i Norrbotten.
Martin Jacobson, The Studio, 2020. Foto: Paul Kokamägi
Skissernas Museum, Lund
Coronasamlingen - Statens konstråds nyförvärv 2021
13 oktober - 12 februari 2023
Under 2021 köpte Statens konstråd in konst för 25 miljarder kronor, detta för att stötta det svenska konstlivet under den restriktiva pandemin. Nu visas den andra delen av utställningen Coronasamlingen - Statens konstråds nyförvärv 2021 på Skissernas Museum i Lund. Efter utställnigen kommer samligen som består av verk gjorda av konstnärer från hela Sverige, placeras på statliga myndigheter runt om i landet.
Vandalorum, Värnamo
Caroline Mårtensson
27 augusti - 6 november
Caroline Mårtensson (f. 1977) arbetar tvärvetenskapligt och platsspecifikt och belyser frågor om miljö och klimat med sin konst. Just nu är hon aktuell med utställningen Innan ridån faller på Vandalorum i Värnamo. I utställningen visas verk som utforskar miljön på de militära skjutfälten Ravlunda och Revingehed i Skåne, vårt förhållande till naturen och det avtryck vi lämnar efter oss.
SVTplay
Historjá - Stygn för Sapmi
Dokumentären Historjá - Stygn för Sampi följer den internationellt uppmärksammade konstnären Britta Marakatt-Labba (f. 1951). Det är en poetisk och drabbande skildring av Marakatt-Labba och hennes konst som beskriver den samiska kulturen, idag och historiskt. Den skildrar även samernas rennäring, som i grunden hotas av den globala klimatkrisen. Det är en av årets mest hyllade dokumentärer och är skapad av Thomas Jackson.
Comments