Vad vore en sommar utan konst?
Vare sig det blir tokigt varmt eller regnar genom hela juli har vi på Konstsällskapet Våga Se tips på härliga konstaktiviteter runt om i landet att spendera sommaren med.
Fabriken, Kivik
PG Thelander
18 juni - 6 november
Den folkkära PG Thelander (f.1936) som tidigare gjort grafik för Våga Se visas nu i Fabrikens sommarutställning. Utställningen visar grafik, originalverk från tiden 1990-2020 och även ett antal skulpturer. Sommarutställningen visar även Wolfgang Volzs dokumentation av konstnären Christos verk.
Falsterbo Konsthall
Lennart Nilsson
2 juli - 25 september
Den svenske men världskända konstnären Lennart Nilsson (f. 1922, Strängnäs) skulle i år fyllt 100. Det firar Falsterbos Konsthall men en utställning med ca 100 av hans porträtt.
Han började som reportagefotograf, men hans instresse för den mänskliga kroppen och hans talang för fotografi bidrag till hans livsverk, boken "Ett barn blir till" som är en av världen mest sålda fotoböcker. Nu visas kända verk men även bildserie som aldrig tidigare visats i sin helhet.
Ebelingmuseet, Eskilstuna
Amanda Karlsson
11 juni - 28 augusti
På Våga Se gillar vi såklart all konst men våra stipendiater står extra nära hjärtat.
Amanda Karlsson (f.1989) som fick 2015 vårt stipendium i fri konst visar just nu sin utställning Vargfabriken på Ebelingmuseet. Hennes konst bygger på en fiktiv verklighet och jobbar med måleri, skulptur och rumsliga installationer. Det sistnämnda är vad som stämmer överens med den hennes aktuella utställning som är en platsbygd installation bestående av tredimensionella oljemålningar där vargen blir representativ för en åsikt, en identitet eller ett arv.
Hjortnäs Handel Galleri, Leksand
Marianne Lindberg De Geer
25 juni - 28 augusti
Marianne Lindberg De Geer(f. 1946) har även hon varit en del av Våga Se-familjen men med grafik som årets konstnär 2015. Den mångbegåvade konstnären finns representerad runt om i landet och visar i sommar utställningen Hundår i Leksand. Titeln syftar på den ursprungliga betydelsen; lärotid, testperiod, svårt prov eller slitsamma år. Vid första glans ser man söta hundar med rosetter, men tittat man längre ser man dystopiska miljöer.
Atripelag, Stockholm
Anselm Kiefer
4 juni - 8 januari
Artipelag fyller 10 år och slår därför på stort med en stor utställning med den tyska samtidskonstnären Anselm Keifer (f. 1945). Det är första gången Kiefer visas i en större utställning i Sverige med Essence-Eksistence, med djupdykning i den tyska identiteten och historien. Den är retrospektiv och visar hans konstnärskap från 1970 och framåt, ett konstnärsskap som belyser filosofiska, vetenskapliga och religiösa teoribildningar i kombination med samtida världsbild.
Örebro
Open Art 2022
18 juni - 4 september
Den folkkära bienalen som pågått sedan 2008 får nu ett återupplivande efter 3 år av begränsningar. En samlingspunkt för konstintresserade, barn som vuxen visar konstnärsskap av hög kvalitet som inspirerar till nya idéer och tankar. Det erbjuds visningar, workshops och konst av alla slag med 65 konstnärer.
Konsthallen Hishult, Laholm
Björn Wessman
2 juli - 14 augusti
Björn Wessman (f.1949) har skapat nya målningar med inspiration från sim närmiljö med naturen från Värmdö, Stockholms ytterskärgård som motiv för sina verk som påminner om han måleri under 80-talet. Utställningen Öns Hjärta visar sprakande färger som väcker känslor och blir en fantastisk sommarutställning man bär med sig. Extra kul blir det då Wessman under utställningen har sin nya bok PANGERA för försäljning.
Konstnärskapets Podd
Ulla Wiggen
I det senaste avsnittet av podcasten Konstnärskapet möter vi Ulla Wiggen, En folkkär konstnär som mötte enorm framgång med tog en nästan 40 år lång paus från konstvärlden. Nu är hon tillbaka igen och Konstnärskapet möter henna i vimlet under öppningen av biennalen i Venedig där hon visar sin konst. Det blir ett samtal om livet, lusten ( eller bristen av den) till att måla, och såklart konsten.
Regninga dagar?
Trots att sommaren hittills varit solig finns det ju regniga dagar då man helst stannar inomhus. DÅ vill vi tipsa om två dokumentärer att fördriva tiden med som båda går att streama på SVT play.
Mark Rothko - en målning är ett mirakel
Den första om Mark Rothko, den lettisk-amerikanska konstnären känd för sina abstrakta målningar världen över. Dokumentären följer Rothko från Ryssland till New York och hans konstnärskaps utveckling. Hur han kom att bli en röst för det amerikanska abstrakta målandet under en fem decennier lång karriär.
Georgia O´Keeffe - den amerikanska modernismens moder
Den andra är en biografi över Georgia O´Keeffe. En av 1900-talets mest upphöjda konstnärer, man får följa hennes liv från Wisconsin till New York och sedan New Mexico. Den benämna amerikanska modernismens moder som blev känd för sina färgglada målningar av blommor, New Yorks siluett och landskapen i New Mexico.
Comments