top of page

7 kulturtips

Carl Fredrik Hill, Björkbacke, Fontainebleau 1876. Foto: Johanna Rylander, Malmö Konstmuseum

1. Carl Fredrik Hill & Fanny Churberg – mot ett nytt landskap

På Sven-Harrys Konstmuseum visas just landskapsmåleri från 1800-talet skapat av två av Sveriges mest banbrytande konstnärer; Carl Fredrik Hill och Fanny Churberg. I utställningen sammanförs de två besläktade, men starkt personliga konstnärskapen innan de båda på olika sätt upphör med sitt måleri. Fanny Churberg, i skuggan av sina manliga konstnärskollegor, avslutar sin karriär abrupt och Carl Fredrik Hill som olyckligt går in i en svår sjukdomsperiod.





2. Fördomspodden - Marie-Louise Ekman

I Fördomspodden utmanar och konfronterar journalisten Emil Persson folkkära profiler och kändisar med sina fördomar om dem. I ett av de senaste avsnitten var det konstnären och tidigare Dramaten-chefen Marie-Louise Ekman som gästade.



Grupperna möts i skogen, 2024

3. Amanda Karlsson - Hugg

Konstnären Amanda Karlsson mottog 2015 stipendium i fri konst från Konstsällskapet Våga Se. Hon har sedan dess arbetat ihop med Galleri Helle Knudsen som just nu visar hennes tredje soloutställning på galleriet; Hugg. Utställningen består av en serie oljemålningar på duk och formsågat trä. De skapar en scenografi av en föreställning där konstnären behandlar ämnen om rolltagande och den mänskliga driften i att vilja vara något annat. Karlsson tror att vi befinner oss i en skog på hösten, men hon är osäker på om pjäsen är stringent.




4. K Special - Ken Loach: socialrealismens mästare

Ken Loach är en av vår tids främsta filmregissörer och har vunnit Guldpalmen två gånger. I filmen visar regissören hur han använder filmkonsten som politiskt verktyg. Med kameran ständigt riktad mot arbetarklassen vill han åstadkomma samhällsförändring. Vi på Konstsällskapet Våga Se ordnade i januari en biovisning för våra medlemmar av Loachs senaste film The Old Oak. Regissören som hunnit fylla hela 87 år har benämnt filmen som den sista i hans långa och produktiva karriär.




Foto: Maja Helander (2022 års hedersporträtt)

5. Britta Marakatt-Labba - Sylkvasse sting

På Nasjonalmuseet i Oslo pågår utställningen Sylkvasse sting, den hittills största utställningen med Britta Marakatt-Labbas verk. Utställningen presenterar textilier, tryck, installationer och skulpturer från hennes omfattande produktion. Här kan du se tidiga skisser och teckningar som aldrig tidigare visats, och ikoniska verk som Garjját / The Crows (1981), och Girddi noaiddit / Flying Shamans (1986). I centrum av utställningen står det monumentala verket Historjá, ett 24 meter långt broderi som skildrar scener från samisk historia, mytologi och vardagsliv.





6. Marianne Lindberg De Geer - På riktigt

Sedan 2020 har den mångbegåvade Marianne Lindberg De Geer arbetat med och publicerat sina dagböcker. Nu har ett fjärde tillskott, På riktigt, tillkommit i hennes dagboksserie.


Jag skriver dagbok för att förstå vad det är som händer, dag för dag. Den ena dagen är ju aldrig riktigt lik den andra, vad som helst kan hända, det som fungerade igår kan vara för bjudet imorgon, och tvärtom.”

– Marianne Lindberg De Geer




Kväll, interiör, 1896

7. Nationalmuseum - Harriet Backer

Harriet Backer (1845–1932) var en av Norges, och Nordens, mest betydande konstnärer vid sekelskiftet 1900. Hon var en av de främsta koloristerna och skildrare av ljus och atmosfär i interiörer. På många sätt var hon en pionjär. I utställningen lyfts det nyskapande och innovativa i hennes konst fram tillsammans med den centrala roll i norskt konstliv som hon hade. Vad var det som gjorde att hon blev en mäktig aktör på den norska konstscenen? Varför valde en hel generation unga målare, både män och kvinnor, att bli elever och efterföljare till henne?


0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Комментарии


bottom of page